Låt barn testa sig fram

Alla barn är olika – det finns ingen som är den andra lik. Därför är det egentligen meningslöst att försöka sig på något annat. Ett barn som får vara sig själv och får utvecklas i sin egen takt har större chans att få ett bra liv och bli lycklig. Du som förälder kan bara stå bredvid och vägleda ditt barn i rätt riktning.

Men för att lära sig är det bäst att barn gör egna misstag och lär sig av dem. Låt ditt barn testa sig fram med vilka leksaker den vill leka med, vilka kläder som barnet vill ha på sig eller vilken mat som smakar gott. Vad ditt barn tycker kan inte du bestämma – hur mycket du än skulle vilja.

När ditt barn ändrar åsikt hela tiden

Att ångra sig och testa på någonting annat än vad första tanken var är en del av att lära känna sig själv. Därför kan det vara frustrerande att som förälder behöva måla om barnets vägg flera gånger för att barnet byter favoritfärg eller liknande. Men om ditt barn verkligen vill ha nya färger på väggarna finns det ett knep du kan ta till dig.

Knepet är att beställa olika tavlor och posters från till exempel artiks.se. Beställ tavlor med olika mönster, former, motiv och färger så kan du bara byta ut tavlorna när ditt barn en dag bestämmer sig för att en annan färg är den snyggaste. Det är ju mycket enklare att byta tavla än att byta väggfärg – eller hur?